Bier of wijn bij pizza?

Italianen drinken graag bier bij hun pizza. Wijn bij pizza kan ook, maar dan moet je wel weten welke. Want niet alle wijnen houden van tomaat of vette kaas.

Bier en pizza

online eten bestellen of restaurant reserveren in frieslandDe gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza. Bier is minder gevoelig dan wijn voor bijvoorbeeld het zuur van tomaat of vet van kaas. De meeste (rode) wijnen kunnen daar niet goed mee uit de voeten.

Wijn bij pizza

Toch hebben ook pizza en wijn al een lange geschiedenis samen. In Napels werd al aan het begin van de twintigste eeuw wijn geschonken bij de pizza. Pizzeria’s werden vaak zelfs naast een taverne geopend. De pizzaioli schonken hun gasten dan een glas droge marsala of een jonge witte Siciliaanse wijn.

Witte wijn

Wijn is dus zeker niet verboden bij pizza. Maar het is wel goed om van te voren te bedenken welke wijn je schenkt. Als je geen wijnmoord op je geweten wilt hebben, schenk dan geen volle rode Italiaan bij een rijk belegde pizza of pizza met veel kaas. Witte wijn kan daar over het algemeen wat beter tegen.

Wel een goed idee: prosecco bij pizza met groente. En bij de klassieke pizza margherita (met tomaat, mozzarella en basilicum) serveer je bij voorkeur een een zachte, geurige rosé. Bijvoorbeeld een Siciliaanse Nero d’Avola.

Rode wijn bij pizza

Als je dan toch heel graag rode wijn bij pizza wilt drinken, probeer dan eens een licht gekoelde Montepulciano d’Abruzzo. Of een frisse Gragnano. Ook een optie: een Cabernet Sauvignon.